EKSOZOM NEDİR?

Eksozomlar, hücre arası iletişimi sağlayan, biyolojik ajanlardır. Görevleri hücrelere sinyal vermektir. Bu sinyal hücrenin kendisini yenilemesini ve fonksiyonlarını düzenlemesini sağlar. Kısacası, hücrenin işlevlerini düzenleyen biyolojik ajanlardır.

Eksozomlar, nanometre boyutunda yani çok küçük parçacıklardır. Vücut sıvıları içerisinde dolaştıkları için bilgiyi yalnızca yerel hücrelere değil, uzak hücrelere de aktarabilirler. Bu nedenle eksozom hem cildin gençleşmesinde, hem de pek çok hastalıkta kullanılmaktadır.  Eksozom çalışmaları, 2000 yılın başından itibaren, tıbbın her alanında, hatta alzheimer ve şizofreni gibi zor hastalıklarda bile yayınlanmaya başlamıştır. Son zamanlarda yapılan çalışmalar, eksozomların yaşlanma, atopik dermatit ve kronik yaralar gibi cilt hastalıklarında etkinliğini göstermiştir. Ayrıca eksozomlar cilt bakım kremlerinin içeriğinde yer almaya başlanmıştır.

Kısacası, tıbbın her alanında kullanılan yeni bir teknolojidir.  Ekzosom üretimi yüksek bioteknoloji gerektiren karışık bir süreçtir. Bu nedenle bu yeni teknoloji hala büyük çalışmalara ihtiyaç göstermektedir.

Eksozom yaşlanmayı nasıl durdurur?

Cildimizdeki yaşlanma belirtileri hücrelerin fonksiyonlarında azalma, buna bağlı yapısal bozukluk nedeniyle ortaya çıkar yani hücrelerimiz yeterince kollajen üretemediğinde cilt dolgunluğu, elastikiyeti azalır. Cildimiz yaşlanır ve kırışır. Eksozom ile hücrelere kollajen üretmeleri için sinyal vermek. Hücrelerin daha iyi çalışmasını sağlamak yaşlanma etkilerini azaltır. Eksozom tedavisi cilt yaşlanmasını geciktirmek ve hatta tersine çevirmek için kullanılmaktadır.

EKSOZOM NE İŞE YARAR?

Eksozom, cildimizin yaşlanmasını azaltır. Bunu nasıl yaptığını anlatmak için önce neden yaşlandığımızdan başlamak gerek. Peki, cildimiz neden yaşlanır? Cilt yaşlanması içsel ve dışsal yaşlanma olarak ikiye ayrılır İçsel yaşlanma, yaş ilerledikçe yavaş yavaş ortaya çıkan normal cilt yaşlanmasıdır. Ciltte kuruluk, kollajenin azalmasına bağlı deride incelme ve ince kırışıklıklar ile kendini gösterir Dışsal yaşlanma, çevresel faktörlerden kaynaklanır.  Özellikle güneş ve sigara cildi en fazla yaşlandıran etkenlerdir. Derin çizgiler, cilt elastikiyeti kaybı, kaba cilt, leke ve ton eşitsizliği ile kendini gösterir. Hücrelerimizdeki fonksiyonunun azalması yaşlanmanın bir işaretidir, hücre yenilenmesi azalır ve onarım azalır. Hücresel yaşlanmasında güneş ve sigaranın yanı sıra kronik inflamasyon,  reaktif oksijen türleri ve hormonlar (cinsiyet, büyüme, insülin benzeri büyüme faktörleri ve diğer sentetik ve metabolik hormonlar) rol oynar. Tüm bu nedenler, hücrelerin kendilerini yenileme özelliklerini azaltır, hücreler işlevlerini yeterince yerine getiremezler. Örneğin fibroblastlar yeterince kolajen üretemez. Bu nedenle cildimiz yaşlanır.

Eksozomlar nasıl cildi gençleştirir?

Eksozomlar, hücreden hücreye iletişim sağlayan nanometre boyutunda yani çok küçük maddelerdir.  Eksozom hücre içermez, hücre sinyal veren nükleik asitler, proteinler ve lipit bileşenlerinden oluşur. Hücreye çalışması için sinyal verir. Eksozom sayesinde hücreler işlevlerini daha iyi yerine getirir.  Örneğin fibroblastlar daha fazla kolajen üretir.  Bu şekilde yaşlanma etkileri azaltılır. Bunun yanı sıra, anti-inflamatuar, anti-aging ve yara iyileştirici etkilerini göstermiştir.

EKSOZOMLAR NASIL ELDE EDİLİR?

Eksozom zaten tüm hücreler tarafından salgılanan hücre dışı çok küçük keseciklerdir. Eksozomların tedavi edici etkileri bulunması 2000 yıllarını bulmaktadır.  Bunları elde edip ilaç haline getirmek, yeni bir teknolojidir. Eksozom elde etmek zor bir işlemdir. Eksozomlar hücrelerden üretilir. Çeşitli hücresel kökenlerden türetilen eksozomlar arasında mezenkimal kök hücreden türetilen eksozomlar, bitki kök hücrelerinden eksozomlar vardır. Eksozomlar, cilt gençleştirme tedavilerinin yanı sıra, nörolojik, kardiyovasküler, bağışıklık, böbrek, kas-iskelet sistemi, karaciğer, solunum, göz ve cilt hastalıkları, kanserler de dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

NEDEN EKSOZOM YAPTIRMALIYIM?

Cildimiz, vücudumuzu yaralanma ve enfeksiyona karşı korur. Hem fiziksel bütünlük sağlar hem de bağışıklık sistemimizin en büyük organıdır. 
Yaşla birlikte cildimizde yaşlanır. Cilt yaşlanması doğal bir süreç olup, vücudun yaşlanmasının doğrudan bir yansımasıdır. Cilt yaşlanması hem içsel hem de dışsal faktörlerden kaynaklanır. İçsel faktörler her hücremizde olan biyolojik saatimizin işlemesidir, doğal bir süreçtir. Dış faktörlerin başında güneş ve sigara gelir. Bu etkenler, cildin fonksiyon kaybına neden olur örneğin kolajen azalır.  Ayrıca cildin yenilenme kapasitesi azalır. Kısacası, cilde uygulanan antiagain tedaviler, insanların cildinin normal fizyolojik işlevlerini sürdürmesi açısından çok önemlidir. Son yıllarda maddi ömrün sürekli iyileşmesi ve ortalama yaşam süresinin uzaması nedeniyle cildimizin gençleştirme tedavileri önem kazanmıştır.

Ekzosom, hasar görmüş cildin onarımı ve yenilenmesinin yanı sıra cilt yaşlanmasının önlenmesi ve tersine çevrilmesine odaklanan yenilenme ve gençleştirme tedavileri sağlamaktadır.