"Sivilce Tedavisi" İçin Sıkça Sorulan Sorular


Akne uzun sürelidir, dolayısıyla uzun süre tedavi gerektirir. Akne tedavi edilmezse iz kalma riski artar. Kişinin sivilcelerini; kaşıması, akne izi kalma riskini artırır. Akne bir deri hastalığıdır. Tedavisi deri hastalıkları uzmanı hekimin alanına girer. Tedavi kişiye özeldir. Tedavide kullanılan ilaçlar çok çeşitlidir. İlaç seçimini hekim, hastanın yaşına, cinsiyetine, sivilcelerin şiddetine, yaygınlığına göre yapar. Her ilaç her hastada uygun olmayabilir. Belirli aralıklarla ilaçların değiştirilerek kullanılması, tüm ilaçlarda belli aralıklarda kontroller gereklidir.
Kozmetik ürün alırken, bunların non-komedojenik ve yağ içermeyen (oil-free) ürünler olmasına dikkat edilmelidir. Yağlı olmayan ürünler, sivilceli ciltler için özel üretilen ürünler sivilceyi artırmaz, fakat egzersiz yaparken ve güneş altında iken, makyaj yapılmamalıdır. Çünkü makyaj ter yoluyla cilt yüzeyine yayılarak, gözenekleri tıkayabilir. Yağlı makyaj ürünleri ve kremler sivilceleri arttırabilir. Tüm makyaj ürünlerinin az yada çok alerji yapma olasılığı vardır.
Güneşlenmek, başlangıçta size sivilceleri azaltmış gibi gelebilir. Çünkü bronzlaşmak cildin koyulaşması sivilcelerin görünmesini azaltır. Fakat uzun dönemde güneş sivilcelerin leke bırakma olasılığını artırır. Sivilcelerden geriye kalan kahverengi lekelerin daha da koyulaşmasına neden olur. Çok güneşlenmek, deride ışık hasarı yaparak sivilce izlerinin kalıcı olmasına neden olabilir. Güneşin deri kanser riskini arttırdığı da bilinmektedir. Bu yüzden sivilceli kişiler de diğer insanlar gibi güneşten korunmalıdır. Sivilcesi olan kişiler güneş koruyucu olarak, yağsız yani oil-free, güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
Cildimizdeki yağ bezlerin iltihaplanması ile oluşur. Akne, uzun süreli ve tekrarlayıcı bir hastalıktır. Peki bu iltihaplanma neden oluyor; Akne birden fazla faktörün bir araya gelmesiyle akne (sivilce) oluşur. Bunları başında kalıtım gelir. Diğer önemli faktör hormonal uyarıdır. Bir kez yağ bezinin boyun kısmı tıkanıp genişlemiş siyah nokta (komedon) oluştuktan sonra, propionibacterium acnes adı verilen ve normal şartlarda derimizde bizimle dost olarak yaşayan, az sayıdaki bakteri çoğalma fırsatı bulur ve aknenin artmasına katkı yapar.
Akne bulaşıcı değildir. Herhangi bir iç organ hastalığının belirtisi de değildir. Karaciğerden gelmez. Aknede hormonların etkisi büyüktür. Ama her zaman hormon bozukluğu olması gerekmez. Kan androjen hormon düzeyleri normal olsa da bu hormonlara deri duyarlılığı söz konusu olabilir ve yine akne oluşabilir. Ama hormon bozukluğu varsa mutlaka tedavi olmak gerekir. Çünkü hormon bozukluğu olan hastalarda sivilceler, tedaviye dirençli ve çok şiddetlidir. Kistik akne dediğimiz büyük iz bırakan sivilceler vardır. Hormon bozukluğunda sivilcelerle beraber kıllanma ve saç dökülmesi gibi ek belirtiler de olabilir. Akneye, ergenlik sivilceleri de denir çünkü daha çok ergenlikle başlar fakat yalnızca ergenlik çağına has değildir ve yirmili otuzlu yaşlarda da başlayabilir. Bazen ergenlik çağından erişkine kadar uzun yıllar devam edebilir. Kadın ve erkekte eşit sıklıkta görülür. Derinin yağlı bölgelerinde ortaya çıkar. Çoğunlukla yüz, boyun, sırt, göğüs, omuzlar ve bazen kalçalarda görülür.

"Sivilce Tedavisi" İle İlgili Soruları Dr. Fatma Yıldız'a Sorun

Sivilce Tedavisi İçin Kullanılan Yöntemler


sivilce-tedavisi
Devamı
sivilce-izi-tedavisi
Devamı
Ücretsiz Randevu ve Danışmanlık
Sizi Arayalım
soru-icon