Sivilce izleri nasıl oluşur?
Derin yerleşimli ya da iltihaplı sivilceler iyileşirken iz bırakabilir, özellikle sivilceyi koparmak, kaşımak ve güneşlenmek iz oluşumunu artır. Sivilce izleri kahverengi leke, kırmızı leke, ciltten çökük küçük çukurlar şeklinde olabilir. Oluşturduğu lekeler ve çukurlu izleri tedavi edilmezse ne yazık ki kalıcıdır. Bu izlerin ortadan kaldırılması ya da hafifletilmesi için çeşitli tedaviler bulunur.
Sivilce izi tedavisi nasıl yapılır?
Hangi tedavinin uygulayacağı sivilce izine göre değişir. Aynı kişide hem leke şeklinde hem çukur şeklinde değişik izler olabilir. En iyi iz tedavisi kişiye özel olarak belirlenir size en uygun tedavi dermatoloji uzmanı cildinizi muayene ettikten sonra belirlenmelidir. Uygun hastalarda lazer tedavileri iyi sonuçlar vermektedir hem lekede hem de çukurlarda tedaviye lazerler mutlaka eklenmelidir.
Yüzdeki sivilce lekeleri nasıl geçer?
Sivilce sonrası lekelenme, iyileşme süresindeki cildin melanin pigmenti üretimindeki dengesizlik sonucu oluşur. Leke şeklindeki izlerin tedavisinde; Thulium lazer yani Baby Face Tedavisi, Q Switch Lazer, kimyasal peeling, mezoterapi ve leke açıcı krem tedaviler uygulanır. Hedef bölgedeki renk tonlarını eşitlemek ve daha pürüzsüz bir görüntüye erişmektir.
Kırımız lekeler için özellikle damar tedavisinde kullanılan sistemler iğneli radyofrekans cihazları ve IPL sistemi kullanıyoruz.
Çukurlaşmış sivilce izleri nasıl geçer
Çukur şeklindeki sivilce izlerin tedavisinde en sık kullanılan ve en etkili yöntem lazerli tedavileridir. Çukur görünümünü azaltmak için ciltteki kolajeni artırmaya çalışırız bunun için; fraksiyonel CO2 lazer, iğneli radyo frekans cihazı, ve hyaluronik asit tedavileri uyguluyoruz.
Çukurlar çok derin olduğunda, çukurun içini dolgu ile doldurmak iyi bir yöntemdir.Bunun yanı sıra, derin çukurlarda, çukurun tabanın alt dokuya tutan kısmını iğne (subsizyon) ile serbestleştirmek tedaviye katkı sağlar dolgunun daha iyi yayılıp çukuru daha iyi doldurmasını sağlar. Böylece tendeki bütünlüğü tamamlamak hedeflenir.
Çukur şeklinde olan izlerin tedavisi zordur, çok seansa ihtiyaç duyar ve en iyi sonucu almak için, tek tedavi değil farklı tedavileri bir arada kullanmak gerekir.
Doktorunuz bölgeyi muayene ettikten sonra tedavi için en etkili yöntemi ve kombinasyonlarını belirliyecektir.
Sivilce izi tedavisi ne kadar sürer?
Sivilce izi tedavisi seans seans yapılır. Bir sonraki seansa kadar cildin iyileşmesini tamamlamış olması gerekmektedir. Her seansta bir miktar düzelme olur. Seanslar arası iyileşme süreci de sonuçların etkisinde önemlidir. Bu süreçte güneşten korunmamak izlerin geçmesini engellerken, yeni izler oluşmasına da yol açabilir, bu sebeple leke tedavi işlemleri yaz aylarında yapılmaz.
Yüzeysel izler, yani yalnızca leke şeklindeki pigmentasyon izleri daha kolay ve tam olarak yok olabilir. Fakat çukurlar yani derinleşmiş izler ne yazık ki daha zordur, daha fazla seans ve farklı tedavileri birlikte kullanmak gerektirir. Derin çukur şeklindeki izleri tam olarak geçmemesi mümkündür ama çukurlar azalır, cilde daha uyumlu hale gelir, daha az fark edilir ve hastayı daha az rahatsız eder.
Sivilce İzi Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapılır?
Özelikle ergenlik döneminde yoğunlaşan sivilce problemleri, her yaşta da tekrar edip kişiyi rahatsız edebilir. Ana nedeni hormonlar olan bu durum; stres, yağlı besinler, uyumlu olmayan makyaj malzemeleri kullanımı gibi sebeplerden de yaşanabilir.
Sivilce izi oluşumunu önlemek için öncelikle sivilce oluşumunu azaltacak tedbirler alınabilir:
Sivilceler hormonlar yüzünden oluşur. Fakat bunun yanı sıra bazı dış etmenler de sebep olabilir. Bu etmenlere dikkat ederek sivilce oluşmasını azaltmak mümkündür.
Yağlı, tuzlu ve baharatlı besinler aşırıya kaçmamaya özen göstermek yani beslenmeye dikkat etmek etkilidir.
Stresten olabildiğince uzak durmak da sivilce oluşumunu engellemenin yollarındandır.
Makyaj malzeme seçinin de cilt tipine uygun olması gerekmektedir. Hali hazırda yağlı olan cilde yağ bazlı makyaj malzemeleri uygulamak sivilce oluşumunu artırır. Ayrıca makyaj fırçaları bakteri oluşumuna elverişle alanlardır. Fırçaların temiz olması, haftada bir temizlemek ve ayda bir değiştirmek sivilce oluşumunu önlemeye yardımcıdır. Fırçaların tam kuru bir şekilde kaldırılması bakteri oluşumunu yavaşlatır.
Bunun yanı sıra birçok kişi güneş koruyucunun sivilce artırdığını düşündüğü için kullanmaktan kaçınır fakat bu kesinlikle tavsiye edilmek, bunun yerine cildinize uygun krem seçebilirsiniz. Yağlı ciltler için losyon şeklindeki güneş koruyucular tercih edilebilir. Doktorunuzdan cildinize uygun güneş koruyucu önerisi istemekten çekinmeyin.
Alerjik cilt tipleri de sivilcelenmeye yatkındır. Özellikle belli bir makyaj ya da cilt bakım ürününü uyguladığınız bölgede sivilce artışı görüyorsanız birkaç hafta o ürünü kullanmayı bırakıp cildinizdeki değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz. Eğer sivilce oranında değişiklik oluyorsa o ürünün alerjik bir reaksiyon oluşturduğunu anlamanız mümkün. Sadece makyaj malzemesi değil alerjik sivilce oluşumuna sabunlar, şampuanlar, cilt bakım ürünleri ve maskeler de sebep olabilir. Özellikle parfümlü ve aromalı ürünler alerjik reaksiyon oluşturabilir.
Oluşan sivilcelerden İzsiz Kurtulmak için Dikkat etmeniz gereken etmenler vardır:
Sivilceler oluştuğu zamanlar leke bırakmadan iyileşebilmeleri için özellikle sıkmamak çok önemlidir. Cildi daha çok yaralanama yol açar ve iz oluşma riskini artırır.
Bunun yanı sıra, iltihaplı ve ağrılı sivilceler durumunda bir dermatoloğa danışmak ve antibiyotikli tedaviye başlamak da hem süreci hafifletecek hem de iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Kaşıma, yolma gibi uygulamalar da iz kalmasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra evde yapılan peelinglerin de doktor önerisi olması önemlidir ve yaz aylarında yani güneşli günlerde yapılması kesinlikle önerilmez. Peeling işlemleri sonrası birkaç gün cilt savunmasızdır bu sebeple güneş daha çok etki bırakır. Doktorunuzun önerdiği doğru ürünler tercih edilmeli ve sonrasında güneşten çok iyi korunmalıdır.
Hali Hazırdaki lekeler için de doktorunuzla görüşmeli ve uygun tedavi yöntemleri belirlenmelidir.